Frequently Asked Questions

FAQ / Veelgestelde vragen

Continuous Glucose Monitoring (of afgekort tot CGM) is het proces waarbij automatisch elke paar minuten de hoeveelheid suiker (glucose) in uw lichaam wordt gemeten met een sensor die onder de huid wordt geplaatst. Door de continue metingen kan het systeem de gegevens gebruiken om te voorspellen welke richting uw glucoseniveaus opgaan. Het systeem geeft deze informatie in de vorm van een pijl weer. Met de daadwerkelijke waarde van uw glucose en de pijl kunt u beter zien wat er met uw glucoseniveaus gebeurt.

De CGM-systemen die vandaag de dag beschikbaar zijn meten glucose in de interstitiële vloeistof, dat is de vloeistof tussen de cellen net onder de huid. Omdat CGM glucose in een ander deel van uw lichaam meet, zal de concentratie niet hetzelfde zijn als in uw bloed, maar wel zeer vergelijkbaar. Bij een bloedglucosemeter neemt u een klein bloedmonster, meestal uit uw vingertop en plaatst dat op een teststrip die in een meter wordt gestoken. De meter verstrekt een glucosewaarde op basis van de hoeveelheid glucose die op dat moment in het bloedmonster aanwezig is. Een CGM-systeem verstrekt automatisch en continu om de paar minuten glucosewaarden door middel van een sensor net onder uw huid. De glucoseniveaus afkomstig van uw bloed kunnen verschillen van de glucoseniveaus in de vloeistof onder uw huid. Met de traditionele CGM- en FGM (Flash Glucose Monitoring)-systemen moet u elke 7-14 dagen een nieuwe sensor door de huid heen inbrengen. Bij het Eversense CGM-systeem gaat één professioneel ingebrachte sensor maandenlang mee.

Het Eversense CGM-systeem maakt gebruik van fluorescentietechnologie om glucose te meten met een kleine sensor die onder de huid wordt ingebracht. Door deze geavanceerde CGM-technologie kan één sensor maandenlang worden gebruikt. Er wordt een Smart-zender boven de sensor gedragen met behulp van een zachte zelfklevende pleister die dagelijks wordt verwisseld. De Smart-zender kan worden verwijderd en vervangen zonder de sensorsessie te beëindigen. De Smart-zender verstrekt draadloos voeding aan de sensor, verzamelt de glucosegegevens en verzendt deze naar de mobiele app van Eversense.

Flash Glucose Monitoring (of afgekort tot FGM) gebruikt een op het lichaam gedragen sensor waarbij elke 14 dagen een nieuwe sensor moet worden ingebracht. FGM verstrekt op verzoek een glucosewaarde door met een scanner of mobiele app over de sensor te gaan. De scanner wordt boven de sensor gehouden om draadloos een glucosewaarde te verkrijgen. Het Eversense CGM-systeem maakt gebruik van een kleine sensor die net onder de huid wordt geplaatst en hoeft pas na maximaal 6 maanden vervangen te worden. Een Smart-zender verstrekt draadloos voeding aan de sensor, verzamelt automatisch elke 5 minuten de glucosegegevens en verzendt deze naar de mobiele app van Eversense op uw compatibele smartphone. Waarschuwingen kunnen automatisch worden geactiveerd.

De procedure wordt door een zorgverlener in diens praktijk uitgevoerd en neemt meestal ongeveer 15 minuten in beslag

De Smart-zender verstrekt draadloos voeding aan de sensor. Hierdoor wordt de sensor geactiveerd die vervolgens licht van een ledlampje uitzendt. Een fluorescente polymeercoating op de buitenkant van de sensor reageert op het ledlicht. Glucose uit het lichaam bindt vervolgens omkeerbaar aan de coating en de hoeveelheid licht die door de coating wordt uitgezonden neemt toe en af met de glucoseconcentratie in het lichaam. Dit uitgezonden licht wordt gemeten door fotodetectoren binnen in de sensor. Een speciaal schakelsysteem digitaliseert de metingen en stuurt de gegevens naar de Smart-zender. De Smart-zender berekent de glucosewaarde, richting en snelheid van verandering en stuurt de informatie naar de mobiele app.

De Smart-zender verzendt glucosegegevens via Bluetooth® naar een compatibel mobiel apparaat met de mobiele app van Eversense.

Het Eversense CGM-systeem is compatibel met verschillende apparaten. Ga naar de pagina Compatibiliteit voor een volledige lijst.

De Smart-zender stuurt automatisch elke 5 minuten glucosemetingen naar de app.

Ja, de Smart-zender is waterbestendig. De zender kan maximaal 30 minuten in 1 meter diep water worden ondergedompeld.

U krijgt trilwaarschuwingen op het lichaam wanneer u de door u ingestelde waarschuwingsniveaus voor glucose hebt bereikt. Ook ziet u een waarschuwing of melding in de mobiele app van Eversense.

Het Eversense CGM-systeem is compatibel met Roche Smart Pix 3.0, Diasend/Glooko en het Eversense DMS Pro-programma. Ga naar onze DMS-pagina voor meer informatie over het Eversense DMS.

*The JDRF CGM Study Group. Diabetes Care, Vol. 32, Number 11, November 2009